петък, 9 ноември 2007 г.

Любими цитати

  • „Като дете аз бях обучаван в Библията. Аз съм евреин, но лъчезарният образ на Назарянина ми направи неотразимо впечатление. Никой не може да чете Евангелието, без да остане с впечатление, че в него става дума за една жива действителност.”

    Алберт Айнщайн

  • „Колко красиви и добри биха били хората, ако всяка вечер, преди да заспят, извикваха пред погледа си събитията, станали през деня, и проследяваха точно какво е било добро и какво лошо в собственото им поведение. Така човек несъзнателно се опитва всеки ден отново и отново да поправи нещо в себе си и естествено след време ще постигне много. Този начин може да се използва от всеки, не струва нищо и определено е много полезен. Защото, който не знае тази мисъл, трябва да я научи и изпита: „Чистата съвест прави човека силен!”

    Ане Франк – „Задната къща”, 6 юли 1944 г., четвъртък

  • „Нека човек размисли как чудесата на Свещеното Писание са безкрайно величави и надвишават всичко човешко, отличават се по съдържание и удивителна простота в стила, в който няма нищо престорено, нищо изкуствено, с характер на правдивост и истина, който никой не може да отрече.”

    Блез Паскал

  • “I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality. That is why right, temporarily defeated, is stronger than evil triumphant.”

    Dr Martin Luther King Jr. – accepting Nobel Peace Prize – Dec., 10th, 1964

  • „Хвала ти, Боже, за мъката на деня и спокойствието на нощта, за краткия живот и голямата загадъчна смърт; нека са благословени решенията Твои, според които идваме на тоя свят и си отиваме от него, след като сме се нарадвали и намъчили. Огромни и непонятни са плановете Твои и ясно е, че ние не можем да видим ни посоката им, ни целта им и трябва смирено да ги приемем; но трудно е да бъдеш човек, Господи.”

    Иво Андрич (1892 - 1975), сръбски писател, Нобелов лауреат за литература от 1961 г.

  • „По това време живееше Иисус, един мъдър човек, доколкото можеше да бъде наречен човек. Той вършеше невероятни дела и беше учител на всички човеци. Така Той спечели много последователи между юдеите и езичниците. Това беше Христос. И въпреки че Пилат Го осъди на кръстна смърт, то Неговите последователи Му останаха верни. И днес има много християни, които се наричат според Неговото име.”

    Йосиф Флавий (род. 37 г.) – юдейски генерал в провинция Галилея, „Юдейски древности”

  • „Ваше Величество и уважаеми Сенат в Рим, от страна на сенатора Лентул, юдейски управител, поздрав! Разбрах, че желаете да узнаете това, което Ви съобщавам с настоящото писмо. Тук живее един човек, който се радва на голяма репутация, човек силен, т.е. Иисус Христос. Народът Го нарича пророк на истината, а неговите ученици твърдят , че Той е Син Божий, сиреч на Този, който е създал небето и земята и всичко, което съществува... И наистина, о Императоре, всеки ден се мълви за извършените чудеса от Иисуса Христа. Чрез една дума Той дава здраве на болните и живот на мъртвите... Много от юдеите Го считат за Бог, а други Го обвиняват, че действал против закона на Ваше Величество... Този човек не е причинил никога никакво зло никому...”

    Публий Лентул – управител на Юдея, писмо до римския император Тиберий (Йерусалим)

  • „О, Господи, нищо не е така жалко на земята, както мене човека, когато съм без тебе! Как високо лети моят стремеж, а колко е слаба силата ми... Дай ми вярата ... този дар на даровете, който ми изглежда така велик, колкото е рядък, още по-велик, понеже без него няма мир и доволство.” (Микеланджело)

  • “WE CAN DO NO GREAT THINGS, ONLY SMALL THINGS WITH GREAT LOVE.”

    MOTHER TERESA

  • „Благородний Владетелю, поздрав!... Говори се, че в Галилея се е появил един младеж, който всеотдайно и с присъствието на силен дух, проповядвал нов закон в името на Бога Му, Който Го е пратил. Отначало аз се боях да не би да е някой бунтовник, който да възбужда народа против римляните. Не след дълго обаче стахът ми изчезна. Иисус от Назарет, така се казваше този младеж, говореше повече в полза на римляните, отколкото на евреите...”

    Пилат Понтийски – доклад до император Тиберий

  • “We make a living by what we get, we make a life by what we give.”

    Sir Winston Churchill

  • „Отче наш, Който си на небесата! Какво е човекът без теб! Не е ли цялото човешко знание, колкото и огромно да е то, само един дребен фрагмент, ако човек не познава Теб! Не са ли всички човешки усилия, дори и да обхващат целия свят, само едно недовършено начинание, ако човек не познава Теб – Единственият, Който обединява всичко в едно.”

    Soren Kierkegaard, “Purity of Heart Is to Will One Thing”
    Сьорен Киркегор (1813 - 1855), основател на екзистенциализма

  • Тебе искам, справедливост и невинност, прекрасна и прелъстителна с чистите си светлини и с ненаситната си ситост! Спокойствие дълбоко има при Тебе и живот безметежен. Който влиза при Тебе, влиза в радостта на Господа свой (Матей 25:21) и не ще се бои и ще се чувства прекрасно в прекрасното. Отклоних се от Тебе и се лутах, Боже мой, премного се отклоних на младини от Твоята твърдина и сам за себе си в пустиня се превърнах.”

    Св. Аврелий Августин „Изповеди”

Няма коментари: